Bunny Kingdom Review

Pluimgewicht arena
Follow Koop deze game!
7.3

Beloftevol

8.5

User Avg

Bunny kingdom zou de bijnaam kunnen zijn van een bekende mansion in Beverly Hills, California. Het soort website waarop je je nu bevindt, doet echter vermoeden dat we het over andere spelletjes gaan hebben. Nochtans maakt die mansion ook deel uit van de populaire, vrije tijdssector voor volwassenen.

Bunny kingdom is een gevecht om territorium en grondstoffen tussen legers van konijnen. Elke speler is aanvoerder van zo’n knagende gevechtseenheid. Op een kleurrijk schaakbord, positioneer jij je konijntjes op de meest vruchtbare plaatsen. Massa’s wortels zijn je beloning.Bunny kingdom spelbord - Boxing meeples - board game

Bunny kingdom is een area control game dat wordt gespeeld door middel van kaarten. Spelers “draften” die kaarten. In het Nederlands betekent dit dat spelers de beste plaatsen op het spelbord proberen te bezetten. Kaarten beslissen welke gebieden beschikbaar zijn. Je kiest die kaarten door telkens enkele kaarten uit je starthand bij te houden en de rest door te geven aan de volgende speler. Je doet dit tot je je nieuwe starthand hebt.

What about the carrots?

De spelonderdelen en het thema van Bunny kingdom tonen een zeker gevoel voor humor. Het opvallendst zijn de 4 verschillend gekleurde legers. Het zijn leuke pionnetjes in de vorm vanBunny kingdom konijnen - rabbits - Boxing meeples - board games konijntjes. Er zijn ook 3 soorten kastelen, elke soort heeft 1 torentje meer en plaats voor een konijntje. Je plaats ze op een spelbord met een kleurrijk afgebeeld landschap, opgedeeld in vierkanten, zoals een schaakbord. Een alfabetische x-as en een numerieke y-as, duiden het juiste vakje aan. Sommige vakjes produceren de grondstof die er op afgebeeld staat. Ernaast staat het scorebord geprint. Je speelt naar de meeste wortels. In essentie is er niets speciaals aan dit scorespoor. Er zitten massa’s kaarten bij het spel. Ze hebben mooie, grappige prints. Het zijn er zo veel dat je eigenlijk best een automatische kaartschudder gebruikt.

How to become the Carrot King

Bunny kingdom koning - Bunny kingdom king - Boxing meeples - board gamesVoor de start zet je alle kasteeltjes met 1 torentje al op hun voorziene plaats op het spelbord.

De 4 speelrondes van Bunny kingdom worden aangedreven door kaarten. Er zijn 3 verschillende soorten:

 • terreinkaarten: Elk vakje op het spelbord heeft 1 kaart in de stapel zitten. Op de kaart staat die locatie afgebeeld. Ook zie je meteen of er grondstoffen worden geproduceerd op die locatie. De illustratie op zo’n kaart toont je meteen het terrein: water, land of rots. Enkel rots is sterk genoeg om kastelen met 3 torens te ondersteunen
 • bouwkaarten: Deze kaarten laten je toe om kastelen of luchtbruggen te bouwen. Andere laten je extra tegels plaatsen met luxueuze grondstoffen. Niet zomaar overal, enkel op de plaatsen die op het tegeltje staan. Er zitten ook kaarten bij die je een kamp laten bouwen. Zo kan je een vrij vakje bezetten. Zolang het terreinkaartje van dat vakje niet in het spel komt, blijft dit van jou. Tot de bouwfase laat je de bouwkaarten voor je liggen, met het te bouwen kasteel of tegeltje erop.
 • perkamentkaarten: Dit soort kaarten valt niet te onderschatten. Je legt ze blind voor je. Hun punten verdien je pas bij de eindtelling. Ze kunnen zeer sterk zijn en je speelt best ook naar hun scoorvoorwaardes. 1 speciale soort, laat je onmiddellijk 2 extra kaarten trekken, die je meteen mag spelen.Bunny kingdom kaarten - Boxing meeples - board games

Bij de start van de rondes, worden die uitgedeeld, in verhouding naar het aantal deelnemers. 4 spelers krijgen elk 10 kaarten en 3 spelers krijgen er ieders 12. Met deze starthand wordt er ‘gedraft’. Je kiest 2 kaarten die je onmiddellijk én tegelijkertijd speelt en geeft de rest door aan je buur, die hetzelfde doet. Zo ga je rond tot alle kaarten op zijn. De 1ste en 3de ronde geef je de kaarten door naar je linkerbuur. De 2 andere rondes naar rechts.

Je kan het ook spelen met 2. Dan veranderen deze  startregels. Het draften verloopt nu als volgt. Beide spelers krijgen elke ronde 10 kaarten, maar ze leggen er ook 10 blind voor zich. Elke ronde spelen ze nu slechts 1 kaart. Voor ze die tegelijkertijd spelen, trekken ze 1 kaart bij van de blinde stapel en halen ze daarna 1 handkaart uit het spel. De rondes gaan door tot je geen kaarten meer in de hand hebt. Met 2 wordt Bunny kingdom tactischer. Het uit het spel halen van kaarten die interessant zijn voor je tegenstrever, zit nu al ingebakken in de regels.

Elke ronde, na het spelen van de kaarten komt de bouwfase. Nu kan je al je verkregen kastelen, luchtbruggen, luxueuze grondstoffen en kampen op het bord plaatsen. Dit is niet verplicht. Misschien wil je een ronde wachten om ze op een beter plaatsje te leggen.

Tenslotte komt de oogstfase. Belangrijk is dat je het concept van “fiefs” kent. Een fief bestaat uit aaneengesloten gebieden van dezelfde speler, diagonaal telt niet. Sommige vakjes op het bord worden gescheiden door een lavamuur, deze vakjes grenzen daardoor ook niet aan elkaar. Punten worden per fief berekend. Aantal kasteeltorentjes maal het aantal unieke soorten grondstoffen. Luchtbruggen kunnen fiefs verbinden. Zo vormen ze 1 aaneengesloten gebied bij de puntentelling.

Na 4 rondes eindigt het spel. Nu verdien je de wortels van de perkamentkaarten, die je opzij hebt gelegd. Hopelijk voor jouw eindscore, heb je rekening gehouden met hun doelen. Ze kunnen je veel punten opleveren en geregeld bepalen ze de winnaar.

Flying rabbitsBunny kingdom vliegend konijn - flying rabbit - Boxing meeples

Recent verscheen er een uitbreiding voor dit spel: bunny kingdom in the sky. Deze brengt enkele interessante nieuwigheden.

 • Allereerst en meest opvallend is het extra wolkenbord. Het vervangt het andere niet, maar komt erbij. Ook dit bord heeft vaste vakjes die grondstoffen produceren.
 • Nieuwe perkament-kaarten gaan in interactie met dit bord. Bijkomende luxueze en wonderlijke goederen zijn zowel op het basisbord als in de lucht te plaatsen.
 • De uitbreiding is voorzien op een 5de speler. Extra konijntjes dus!
 • Om het bord in de wolken te bereiken, kan je nu met nieuwe bouwkaarten een regenboogpad bouwen. Dit werkt zoals de luchtbrug uit het basisspel.
 • De vliegende konijnen kunnen nu ook handel drijven. Telkens je een nieuwe “fief” start, krijg je een handelstoken. Bij de eindtelling scoort dit wortels: tokens maal wonderlijke en luxueuze goederen in je bezit.
 • Tenslotte komt er ook een te plaatsen gebouw bij: de Carrotadel. Door dit te plaatsen, is die “fief” altijd minstens 5 wortels waard.

Hoewel het een hele hoop nieuwigheden betreft, wordt de speelduur toch nauwelijks verhoogd. Je hebt enkel wat meer tijd nodig om de toegenomen opties in te schatten.Bunny kingdom in the sky - spelbord - Boxing meeples - game board

Final thoughts

Laat je niet misleiden door de kinderlijke uitstraling van Bunny kingdom. Onder dat laagje zit wel degelijk voldoende diepgang. De eenvoudigere regels zorgen er net voor dat het snel tactisch kan worden. Kies je kaarten voor jezelf, of haal je net kaarten die goed zijn voor je tegenstanders uit het spel.

Hoe dan ook , Bunny kingdom is een top instapspel, leuk genoeg voor alle spelersniveau’s. Misschien dat de konijntjes er zelfs in slagen om het met je kinderen op tafel te krijgen. Beurten wisselen snel af en de totale speeltijd blijft beperkt. Het bezit dus ook nog eens kwaliteiten als avondvuller na een ander langer game.

Geluk blijft een bepalende factor in dit spel. Als de kaarten slecht vallen, is er niet echt een mogelijkheid om dit tegen te gaan.

Je eerste spelletjes moet je nog wennen aan de puntentelling. Eens het bord vol konijntjes en kastelen komt te staan, is het soms wat moeilijk om de fiefs en grondstoffen juist te tellen.Bunny kingdom vechtkonijn - Boxing meeples - board games

Good

 • humoristisch
 • schattige konijntjes
 • snelle beurten
 • strategie is snel voor ieder bereikbaar

Bad

 • geluksafhankelijk
 • zoveel kaarten dat ze niet meer met de hand te schudden vallen
 • puntentelling
7.3

Beloftevol

Complexiteit - 3.2
Fun Factor - 8.7
Thema - 8.1
Herspeelbaarheid - 8.6
Componenten - 7.8

Lost Password