Catan kosmonauten Review

Middengewicht arena
Follow Koop deze game!
7.8

Beloftevol

7.1

User Avg

Back to the future! Catan stond aan de wieg van de Europese spelrevival. Meer nog, het was die wieg. Deze succes franchise kent talloze uitbreidingen en varianten. Het zijn familiespellen, die garant staan voor uren plezier. Het is nog steeds een belangrijke toegangsweg naar onze hobby. De “stepping stone” van de board games.

Deze versie is een herwerking van het 20 jaar oude origineel, een legende in de spelwereld. Het werd nooit herdrukt en werd dan ook onbetaalbaar/onvindbaar. Illustraties en spelmechanismen werden grondig onder handen genomen en gemoderniseerd. Het gebruikt de gekende Catanformule en voegt er heel wat aan toe: ruimteverkenning, ontmoetingen met aliens en coole, plastic ruimteschepen!

Overleeft Catan de reis in de ruimte? Welke aanpassingen brengen het dichter naar de huidige spelwereld?

Catan kosmonauten spelopstelling - Boxing meeples - board game review

Wat overleefde?

Catan is door iedereen gekend. Zelfs al is het even geleden dat je het speelde, je bent zo terug mee met het spel. Om de link te behouden met de rest van de reeks, konden dan ook niet alle referenties verwijderd worden. Een zoektocht naar hoeveel er geschrapt kon worden, zonder aan Catan-identiteit in te boeten.

Het spel draait nog altijd om kolonisatie. Je ontdekt een nieuwe wereld met unieke grondstoffen. Het mechanisme waarbij elke dobbelworp grondstoffen opbrengt voor elke speler, werd behouden. Zo blijft het tempo in het spel.

7 is nog steeds een bijzonder getal. Het activeert aardse hebberigheid. Elke keer er 7 wordt geworpen, moeten spelers met een hoger aantal handkaarten nog steeds de helft van hun grondstofkaarten aan de aardlingen afstaan Je mag nog steeds een kaart uit de hand van 1 van de getroffen spelers trekken. Wel nieuw is dat ook alle andere spelers nu een willekeurige grondstof uit de voorraad mogen nemen. Weer een maatregel om het tempo te versnellen en het aantal spaarrondes te beperken.

Catan kosmonauten grondstoffen - Boxing meeples - board game reviewDe grondstofkaartjes hebben dezelfde grootte als in de andere versies en je trekt ze uit de gekende bakjes.

Het spel stopt nog steeds als  een speler een bepaald aantal overwinningspunten heeft verzameld. Extra punten verdien je ook nu met extra doelen zoals de meeste handelsposten bezitten.

Hoewel dit spelbord rechthoekig is, knipoogt het toch naar de andere versies van Catan. De aparte delen van het spelbord verbind je door puzzelstuk-verbindingen.  Gekend van de omranding van de originele spelborden.

Wat overleefde niet?

De duidelijkste verandering zijn de nieuwe grondstoffen in de ruimte: brandstof, carbon, voedsel, ertsen en de vage grondstof: spullen.  Geen graanvelden en schapen in de ruimte!

Nog een duidelijke stijlbreuk is het thema. Deze ruimteversie staat lichtjaren verwijdert van het oorspronkelijke verhaal. Visueel is het een ander spel geworden. De componenten duwen het in een hogere orbit.

Catan kosmonauten spelonderdelen - Boxing meeples - board game reviewElke speler heeft een groot moederschip, dat opgewaardeerd kan worden met kanonnen, boosters, extra vrachtruimte en ringen van verdienste. Het heeft ook zijn functie bij het ontdekken en bewegen. Het gebruikt hiervoor enkele gekleurde balletjes in zijn ruim. In de doos vind je ook miniaturen voor transportschepen, kolonies en scheepswerven. Je kan die dan ook nog eens combineren en zo ruimtepoorten, handelsschepen en kolonisatieschepen maken. Cool!

In het rechthoekige spelbord, zijn uitsparingen voorzien om het modulair te maken. Elk spel vullen andere tegels die leegtes in om het spel meer variabel te maken. Het spelbord toont een groot sterrenveld met exoplaneten en kolonies. Buitenaardsen hebben 4 handelsposten opgericht aan de rand van het spelbord. Aan de zijkant vind je een scorespoor, iets dat verplicht zou moeten worden op elk Catan-speelbord! Het vergroot de interactie. Je kan beter in het oog houden hoe je concurrenten ervoor staan. Bijkomende geeft het aan hoeveel grondstoffen je elke beurt verdient. Hoe lager je tussenscore, hoe meer je er verdient. De laatste speler krijgt dus het meeste, een manier om de spanning te behouden.

Enkele grondstoftokens werden aangepast. Zo heb je nu tokens met de waarde 2 én 11 en ook 3 én 12, een verdubbeling van de kans, op de minst geworpen getallen. Weer een tempoversneller!

Ruimteregels

De gameplay van een Catan-versie, hoe moeilijk kan het zijn? Taaier dan gedacht dus. Deze ruimteversie brengt enkele grote en minder grote veranderingen, zonder de basis te verloochenen. Wie het originele spel ooit al speelde, zal ook hier zijn weg wel vinden.

Voor de gemakkelijkheid gaat deze review er vanuit dat je bekend bent met de mechanismes van Catan. Je verzamelt grondstoffen door dobbelworpen én door te ruilen met je tegenstanders of de bank. Die grondstoffen gebruik je om nieuwe kolonies op te  richten, die je nog meer grondstoffen kunnen opleveren. Het grote plan is om meer overwinningspunten te verdienen dan je tegenstanders.  De kosmonautenversie voegt meerdere paden naar overwinningspunten toe. Ontdekking van de ongekende ruimte, verbeteringen aan je ruimteschip, ontmoetingen met aliens,… Je zal kolonies oprichten die je meer welvaart brengen of banden aanhalen met aliens om te delen in hun technologische voorsprong.

Catan kosmonauten - Boxing meeples - board game reviewEen belangrijke nieuwigheid is het moederschip. Dit bepaalt veel in het spel. Je kan het opwaarderen en dat ook zichtbaar maken voor je tegenstrevers. Je klikt echt nieuwe onderdelen vast aan je raket. In de raket zitten een aantal gekleurde balletjes met hun eigen betekenis. Je hebt er rode, blauwe, gele en zwarte. Elke ronde schud je met dat moederschip om 2 van die balletjes tevoorschijn te laten komen. Zwart betekent dat er een ontmoeting plaatsvindt. Je buur trekt een ontmoetingskaart en stelt de vragen die erop staan. Je antwoorden bepalen de verdere richting van je spel. De 3 andere kleuren bepalen de snelheid van je ruimteschepen: blauw geeft je 1 beweging, geel 2 en rood 3. 

Alle tegenstrevers beginnen aan de rand van het spelbord. Ze bevinden zich dan nog in de gekende ruimte, op reeds gekoloniseerde planeten. Verder op het bord liggen nog onontdekte stelsels. Jij moet je ruimtevloot naar daar dirigeren om zo de grondstoffen te ontginnen. Stuur je kolonisatieschip naar deze verre uithoeken van het heelal. Na verloop van tijd kan je dit ruimteschip vervangen door een meer definitieve ruimtepoort, mits betaling uiteraard.

Ook de aliens hebben hun handelspost opgesteld aan de rand van het spelbord. Je kan vriendschap met hen sluiten en zo grondstoffen en technologie met hen delen. Stuur je handelsvloot naar hen en verdien vriendschapskaartjes!

Met je grondstoffen betaal je alles. Je zorgt dan ook best dat je al ongeveer weet wat je wilt doen en hoeveel dat plan zal kosten. De speldoos voorziet dan ook in kaartjes met de verschillende  aankoopprijzen.

Overwinningspunten zijn voorzien voor het oprichten van een kolonie of ruimtepoort en upgrades aan je moederschip. Het bezit van de ijsplaneet en vriendschap met aliens bezorgt je ook punten. Bepaalde kaartjes bieden de mogelijkheid om te stelen van je tegenspelers.

Catan kosmonauten - Boxing meeples - board game review

Mening

Dit is de beste versie van Catan. Qua thema en extra diepgang ongeëvenaard. Natuurlijk is er nog steeds een grote geluksfactor bij de dobbelworpen. 

Het spel zit tussen echte familiespellen en serieuzere spellen ingeklemd. Het laat al eens proeven van de mechanismen in de grote, gevaarlijke spelwereld. 

Stilaan merk je het passeren van de jaren aan de originele Catan. Deze versie brengt vernieuwing en een meer hedendaags thema.  Meer paden naar de overwinning én een mooiere tafelpresentatie. 

Veel spelfanaten hadden al plaats gemaakt op hun rekken voor nieuwere spellen. Enkele andere moderne versies leken het niet echt goed te doen. Catan eruit en nieuwe spellen in de collectie. Deze versie kan daar weer verandering in brengen. Het biedt een toegangspoort naar meer, net zoals zijn oude broer deed.

Good

  • thema
  • visuele aantrekkingskracht
  • behouden van catan-identiteit
  • diepe strategie voor catan
  • interactie

Bad

  • geluksfactor
  • kwaliteit moederschip in vroege editie
  • aankoopprijs
  • speelduur vrij lang voor moeilijkheidsgraad
7.8

Beloftevol

Artwork - 8.3
Complexiteit - 7.2
Herspeelbaarheid - 7.7
Spelerinteractie - 7.5
Componenten - 8.4

Lost Password