Ethnos Review

Pluimgewicht arena
Follow Koop deze game!
7.5

Beloftevol

8.1

User Avg

De wereld van Ethnos wordt bevolkt door 12 verschillende fantasievolkeren. Je kan de hulp inroepen van Minotauriërs, reuzen, Halflingers en vele andere. Onderling strijden ze om de controle over Ethnos. Allen hopen ze om de 6 koninkrijken te herenigen onder hun heerschappij. Als leider van één van die rassen gebruik je hun unieke krachten om jouw wil door te drukken. Gedurende drie spelperiodes combineer je kaarten. Hiermee probeer je om de overhand te behalen in de verschillende gebieden van Ethnos. Elk ras heeft zijn eigen set kaarten in de 6 verschillende kleuren van de Ethnos-koninkrijken. Door het slim verzamelen van zulke kaarten, kan je jouw aanwezigheid op het spelbord versterken. Met gekleurde markers geef je je aanwezigheid in de verschillende regio’s aan. Een overwicht in zo’n regio levert overwinningspunten op na elk van de drie spelperiodes.

Ethnos spelinhoud - Boxingmeeples - boardgame reviewEthnos’ rules

Het spelbord van Ethnos is een fictieve wereldkaart, opgedeeld in 6 verschillend gekleurde zones. Tijdens elke ronde tracht jij in zoveel mogelijk van die gebieden de meerderheid te behalen. Elk ras heeft zijn eigen kaarten in dezelfde kleuren als de spelwereld.

Ethnos kaarten - Boxingmeeples - boardgame reviewJe begint Ethnos met 1 kaart in de hand. 4 tot 12 kaarten (dubbel zoveel als het aantal spelers) liggen open, beschikbaar voor ieder. De andere kaarten vormen een blinde stapel. Tijdens jouw beurt kun je maar 2 dingen doen. Ofwel neem je een extra kaart in de hand, ofwel leg je een weldoordachte collectie kaarten af. De bovenste kaart is je leiderskaart. Deze bepaalt welk ras er baas is en zijn unieke kracht in het spel brengt. Je niet gespeelde kaarten leg je weer weg.

Collecties die je aflegt, kunnen op 2 verschillende manieren worden samengesteld. Ofwel zijn het kaarten van hetzelfde ras, ofwel hebben ze dezelfde kleur. De kleur van je leider bepaalt in welk gebied je je aanwezigheid wenst op te drijven. Je plaatst er een gebiedsmarker. Na elk van de drie rondes volgt een telling. Na de eerste ronde zijn er alleen punten voor de spelers met de hoogste bezetting per gebied. In ronde 2 en 3 zijn er ook punten voorzien voor de respectievelijk 2de en uiteindelijk ook 3de speler. 

Ethnic variation

Ethnos wordt bevolkt door 12 verschillende stammen. Elk spel doen er maximaal 6 van hen mee. De unieke kracht van elk ras zorgt voor strategische variaties. Elke keer je kaarten inlevert, bepaal je ook welk ras jouw strijders aanvoert. Deze leider bepaalt de unieke kracht die van toepassing is.

 • Tribe of Centaurs: Deze gehoefde strijders kunnen tijdens dezelfde ronde nogmaals kaarten afleggen. Z kunnen ze een 2de gebiedsmarker opeisen tijdens dezelfde beurt.
 • Tribe of Dwarves: Dwergenleiders kunnen putten uit hun goed verstopte rijkdommen. Je aantal afgelegde handkaarten worden met 1 vermeerderd.
 • Tribe of Elves: Elfjes kunnen hun kracht behouden voor toekomstige gevechten. In plaats van hun kaarten af te leggen, mogen zij er evenveel in de hand houden als het aantal dat ze net gespeeld hebben.
 • Tribe of Giants: De speler met de sterkste gevechtsgroep, geleid door een reus, krijgt onmiddellijk 2 punten. Hij claimt meteen de bijhorende token. Telkens er een grotere reuzengroep in het spel komt, verdient die speler 2 punten en de token. 
 • Tribe of Halflings: Dit schuchtere volkje heeft geen controledrang. Met een halfling als leider mag je dan ook geen marker plaatsen op het spelbord. Doordat ze met dubbel zoveel zijn als andere rassen is het wel mogelijk om grotere groepen te verzamelen. Hierdoor sprokkel je meer punten.
 • Tribe of Merfolk: Zij hebben een extra spoor. Op dit spoor beweeg je een token naargelang het aantal kaarten dat je net aflegde. Bepaalde posities geven recht op het plaatsen van extra gebiedsmarkers.
 • Tribe of Minotaurs: Deze machtige strijders hebben 1 kaart minder nodig om te heersen over een gebied.
 • Tribe of Orcs: De orcs sparen voor extra punten. Ze plaatsen tokens op een eigen kaart en kunnen die weer verwijderen voor puntjes!
 • Tribe of Skeletons: Skeletons kunnen nooit leider worden. Hun kaarten worden als wild beschouwd en tellen dus als eender welke andere kaart in je hand.
 • Tribe of Trolls: Trollen kunnen het verschil maken. Tijdens het spel kan je speciale troltokens verdienen. Hiermee kantelt een gelijke stand misschien wel naar jou.
 • Tribe of Wingfolk: Zij zijn kleurenblind. Indien je hen als leider aanduidt, mag je je gebiedsmarker in elke regio plaatsen die je wenst. De kleur van je leiderskaart is hiervoor van geen belang.
 • Tribe of Wizards: Zij toveren nieuwe kaarten in je hand. Je mag kaarten bijtrekken in verhouding naar het aantal kaarten dat je net aflegde.

Ethnos tribes - Boxingmeeples - boardgame review

Does Ethnos matters? 

Ethnos is geen over-ambitieus spel. Het is een licht spel dat ook niet meer dan dat beweert te zijn. Zijn eenvoudige regels maken het een perfect instapspel voor nieuwe spelers. Toch blijft het ook interessant genoeg voor meer ervaren spelers. Door de korte speeltijd is het een geschikt tussendoortje. De beurten volgen elkaar snel op. Er is heel weinig wachttijd!

De 12 verschillende rassen zorgen voor een grote variatie aan speelstijlen. De herspeelbaarheid is quasi ongelimiteerd.

Rechtstreekse spelersinteractie is eerder afwezig. Je kan elkaars stukken niet beïnvloeden. Ethnos is een pure strijd om invloed op het spelbord.

Ethnos boxart - Boxingmeeples - boardgame reviewGeen enkel spel is perfect, zo ook Ethnos. Grafisch is het een beetje simpel gehouden. De verschillende raskaarten lijken wat teveel op elkaar. Het artwork op de speldoos matcht niet met het spel zelf. De doos lijkt eerder een stevig oorlogsspel te bevatten.

Ethnos heeft ook een ingebouwde neiging tot saaie rondes. Zo kan het soms meerdere rondes duren voor je een deftige hand hebt. Telkens mag je maar 1 kaart bijtrekken. Zo gebeurt het dat er meerdere rondes achtereen enkel 1 kaart wordt bijgetrokken door de spelers. Geluk bepaalt dan wie er als eerste een speelbare hand bijeen krijgt

Al bij al is Ethnos een fijn spel dat een beetje tussen de plooien is gevallen. Het verdient zeer zeker een hoger plaatsje in de spelwereld.

 

Good

 • snel aan te leren en te spelen
 • perfect introductiespel voor nieuwelingen
 • elk spel anders

Bad

 • soms enkele rondes enkel kaartjes bijtrekken
 • artwork is te gelijkend
 • niet diep genoeg voor veteranen
7.5

Beloftevol

Artwork - 7.6
Complexiteit - 7
Herspeelbaarheid - 8
Spelerinteractie - 7.5
Componenten - 7.6

Lost Password