Gugong versus Teotihuacan

Follow

Vandaag op het programma: Gugong vs Teotihuacan. Ze staan nek aan nek in de tussenstand. Beide zijn het kleppers die tot de top behoren in hun genre. China in de linkerhoek en Mexico in de rechterhoek. Jade versus cacao! Het paleis van de hemelse puurheid tegen de tempel van de zonnegod! 

Van beide bestaat er al een aparte review. Die geven meer details en specificaties dan hier gegeven. Hier vind je de review van Teotihuacan  en daar die over Gugong!

Voorstelling

Ze delen hun belangrijkste spelmechanismen: beide zijn het worker placers in euro-stijl! Excuseer? Eerst het worker placer mechanisme. Hierbij moet jij, uit een aantal publieke actielocaties, de beste acties voor jouw plan selecteren. Typisch doe je dit door er een worker te plaatsen, dienaar genaamd in het nederlands. De ene locatie heeft invloed op andere en meestal is het aantal dienaren per hotspot beperkt of loopt de prijs om ze te plaatsen op. Spelers blokkeren elkaars ideale pad doorheen het hele spel.

Euro games dan. Het is een ruime term waar veel spelgenres in te vinden zijn. Het zijn spellen met veel denkwerk en weinig directe spelersinteractie. De interactie ligt meer in de diepgaande strategie en planning. Meestal herken je ze aan de blokjes die spelers gebruiken in het spel.

Controle en weging

Nog voor de kamp start, lijkt het erop, dat één van de uitdagers met een voordeel start. Een deel van de aantrekkingskracht van een spel  zit hem in de looks, de spelcomponenten en het thema. Met welke middelen trachten deze opponenten ons te overtuigen? Wie verdient die bonus?

De looks  kunnen geen kloof slaan. Het spelbord van Gugong is kleurrijker en minder afgelijnd dan dat van Teothihuacan. Er staan zelfs enkele niet-rechthoekige locaties op. Die hebben meer gepaste illustraties en niet enkel beeldtaal om de werking uit te leggen. Teotihuacan heeft dan weer een mooiere speldoos en een heuse tempel die je moet je bouwen met keurig versierde bouwblokken.

Spelcomponenten dan maar? Jawel, verschil gelocaliseerd! Gugong wint dit onderdeel vrij makkelijk. Niet dat Teotihuacan teleurstellend is. Hier voldoen de componenten ook. Gugong gaat gewoon dat stapje verder. De houten markers en spelonderdelen zijn verfijnder. De speldoos lijkt iets steviger te zijn. Het opvallendste verschil zit hem in de opbergmogelijkheden. Gugong heeft een plastic binnendoos, die de spelonderdelen netjes geordend houdt. Een reusachtig voordeel bij het opstellen van een nieuw spelletje. Ze bieden ook nog een deluxe versie aan van Gugong. Prijzig maar niet te laten liggen voor de echte fans.

Beide spellen leiden aan het Pritt-syndroom. Hun thema’s lijken er opgeplakt of uitgekozen in functie van de puzzel. Om toch dat historisch gevoel weer te geven, gaan ze ver in het doortrekken van het thema doorheen het spel. Illustraties op zowel het spelbord als de kaarten matchen met het thema. De werking van acties en de gebruikte grondstoffen eveneens. De Zuid-Amerikaanse trappiramides spreken toch iets meer aan dan de eeuwenoude Chinese kunst van corruptie. Een banddikte voorsprong voor Teotihuacan.

In de ring

Kort door de bocht proberen beide spellen hetzelfde te doen. Ze zoeken een methode om de spelers heen en weer over het bord te laten gaan. Teotihuacan doet dit door je met de klok mee rondom de tempel te laten lopen. Je moet 1 van de volgende 3 locaties rondom die tempel kiezen om een actie uit te voeren. Gugong laat je dan weer handkaarten wisselen met de kaartjes op de verschillende actielocaties. Je handkaart moet steeds een hoger getal bevatten dan het kaartje op het bord. Op die manier zwerf je ongecontroleerd naar alle uithoeken van het bord.

Gugong vs teotihuacan cacao vs jade - Boxing meeples - board game review

Allebei de titels pakken uit met enkele opvallende mechanismes. Teotihuacan heeft dienaren die verouderen en sterven. Het gebruikt hier de verschillende zijdes van een dobbelsteen voor. Leuk bedacht én het voegt extra diepte toe.
Gugong heeft dus dat inventieve kaartjessysteem en 3 bijkomende  destiny dobbelstenen. Als je bij de rondetelling handkaarten vast hebt met de waarde van 1 van die dobbelstenen dan krijg je beloningen! Een niet te onderschatten, strategische meerwaarde!

De herspeelbaarheid is goed ingebouwd in beide board games. Gugong heeft voldoende vervangtegels voorzien in de speldoos. Doordat je steeds andere handkaarten hebt en doordat die de volgorde van je te spelen locaties bepalen, zit herspeelbaarheid in het DNA ingebakken. Teotihuacan heeft er zelfs heel de inhoud van de speldoos aan geofferd. De doos zit vol vervangtegels voor zowat alles. Je kan zelfs alle locaties verplaatsen.

Worker placers zijn taaie klanten om uit te leggen aan nieuwe spelers. Ze zijn zo gebouwd dat veel van de locaties invloed hebben op andere delen van het bord. Gugong is de makkelijkst uit te leggen van de 2. De meer duidelijke beeldtaal op het spelbord helpt. Ook het spel loopt vloeiender, natuurlijker en biedt meer variatie op het spelbord. 

Qua strategische diepgang hebben ze allebei hun merites. Teotihuacan gaat nog dieper. Het heeft meer paden naar de overwinning. Je grondstoffenbeheer speelt een belangrijke rol. Het verschil tussen nieuwe en ervaren spelers kan erg duidelijk zijn.

Beide board games schenken spelers mentale voldoening. Je tegenstrever net te slim af zijn. Net iets efficiënter zijn. Euro games in hart en nieren. 

Jury en puntentelling

Een nek aan nek-race! Er konden slechts kleine verschillen gemaakt worden. Een zeldzame directe stoot op het gebied van spelonderdelen kon door Teotihuacan bijna volledig gecounterd worden met zijn thema. De diepgang in strategie van de twee tegenstrevers doelt op een ander publiek. Gugong is geschikt voor een grotere massa. De arena van Gugong passeer je op weg naar Teotihuacan. Over deze laatste mag gezegd zijn dat die niet meer voor elke speler onder de noemer ontspanning valt. Je zit best met een aantal die hard puntentellers rond de tafel. 

Gugong wint deze battle op punten.

nvdr: onze jury heeft geen Chinese giften ontvangen die de uitslag konden beïnvloeden.

Teotihuacan

Pro’s:

 • veroudering dobbelstenen
 • samen aan de tempel bouwen
 • veel opties om punten te verdienen
 • herspeelbaarheid
 • diepgang

Contra’s:

 • weinig interactie
 • hoekige vormgeving
 • weinig vernieuwing
 • veel denkwerk

Gugong

Pro’s:

 • afwerking
 • kwaliteit
 • innovatieve speltechnieken
 • veel opties om punten te verdienen
 • chauvinisme

Contra’s:

 • weinig interactie
 • looks spelbord konden beter
 • intense keuzes
 • saaie soloplay

Lost Password