Lost Ruins of Arnak Review

Middengewicht arena Prijswinnaar Arena
Follow Koop deze game
8.9

Supertalent

9.4

User Avg

Je leest een ingezonden user review die niet door Boxing Meeples geschreven werd.

De verwachtingen bij deze titel waren al redelijk hoog gespannen, maar ik moet ook eerlijk bekennen dat het spel zeker de verwachtingen heeft ingelost. Qua materiaal en artwork zit het allemaal wel snor. Het is thematisch mooi, maar uiteraard volledig euro getint. De spelmechanismen zijn absoluut niet nieuw, maar de combinatie worker-placement en deckbuilding zijn hier wel erg soepel en netjes geïntegreerd. Wat vooral opvalt tijdens het spelen, is het gemak waarmee spelers aan de slag kunnen gaan met dit spel. Je voelt je onmiddellijk thuis en moet geen al te lastige vragen gaan stellen omtrent spelregels, kaarten of symbolen, het is gewoon allemaal duidelijk en rechtlijnig. Op dat gebied voelt het zelfs een beetje retro of old-school aan, een gevoel dat we ook bij Russian railroads hadden enkele jaren geleden.

Let wel, dit is absoluut geen makkelijk spelletje dat je snel even tussendoor op tafel gooit. Het is een fijn, avondvullend bordspel dat gewoon vertrouwd aanvoelt, maar waar er af en toe toch leuke puzzeltjes moeten gelegd worden. De juiste grondstoffen bij elkaar verzamelen is de boodschap, en dat lijkt op het eerste gezicht niet zo makkelijk. Als je echter even onderweg bent en je deck een beetje hebt verbeterd, dan gaat het je beter voor de wind en zie je meer en meer mogelijke combo’s opduiken. Op het onderzoeksspoor stijgen, bonussen nemen, nieuwe locaties ontdekken, wachters verslaan, de juiste assistenten en kaarten binnenhalen, het zit er zo allemaal een beetje in … maar toch lijkt het allemaal redelijk duidelijk wat je wanneer wil doen.

Qua variatie heeft deze titel misschien geen al te grote of uitgebreide troeven, maar toch leg je dit spel zeker enkele keren op tafel zonder je te vervelen. Het feit dat er een uitbreiding zal verschijnen, komt hier ongetwijfeld al aan tegemoet, maar wij zullen het voorlopig zeker nog even met het basisspel uitzingen, want daar zit zeker nog wel wat uitdaging in verborgen.

Lost ruins of Arnak Review - Boxing Meeples
Het spel blijft ook de ganse tijd best spannend, timing is belangrijk, want andere spelers kunnen onbewust met jouw plaatsje, kaart of bonusfiche aan de haal gaan. Vaak heb je tijdens een speelronde een vier à vijftal acties die je wil ondernemen, maar ze in de juiste volgorde uitvoeren en vooral zo optimaal mogelijk, daarin ligt de sleutel tot succes.

Deze verdwenen ruïnes gaan zeker nog ettelijke keren bezocht worden hier ten huize, hopelijk trek ik de volgende keren ook eens aan het langste eind, want de eerste keer viste ik nog nipt achter het net, wat het enkel spannender maakte.

PLUSPUNTEN

+ Zowel het artwork, het thema als de kwaliteit van het materiaal is vlekkeloos uitgevoerd
+ Deckbuilding en worker-placement netjes in elkaar verstrengeld, op deze manier zien we dat niet zo vaak
+ Alles is perfect visueel overgebracht, de iconografie is prima en je bent er zo mee weg
+ Je kan het spel in het Nederlands spelen, toch handig wat betreft de eigenschappen op de kaarten (de rest is taalonafhankelijk)
+ De speelduur is eigenlijk perfect, de spanningsboog is gedurende de vijf lopende ronden aanwezig
+ De slottelling is razend spannend, je hebt niet echt een duidelijk zicht op wie het laken naar zich toe zal trekken gedurende het spel
+ De grondstoffen zijn een keer iets anders dan hout, graan en wol
+ Het is best leuk puzzelen om je vrije acties op het juiste moment uit te spelen in combinatie met de beste hoofdactie
+ De bijgeleverde speeloverzichten zijn erg handig om het spel uit te leggen, nadien heb je het zelfs eigenlijk bijna niet meer nodig (op de achterkant krijg je ook nog eens een overzichtje van de iconografie)
+ Het spel heeft gewoon zo een fijne flow over zich, het speelt vlot, iedereen vindt het best aangenaam om dit soort spel op tafel te gooien
+ Ook de spelvoorbereiding is relatief snel en duidelijk, ook een verademing in deze tijden van overvloed aan materiaal
+ Ondanks de beperktere hoeveelheid aan materiaal en diverse kaarten is er toch voldoende herspeelbaarheid in mijn ogen, het hoeft niet altijd een spel met tientallen varianten te zijn
+ Als je toch kickt op varianten kan je het speelbord omdraaien om een ander onderzoeksspoor aan te treffen
+ Het geheel oogt erg fraai op de tafel (getuige is onderstaande foto)
+ Het spel heeft al de nodige egards gekregen, getuige hiervan is een nakende uitbreiding voor het spel

MINPUNTEN

– Je hebt slechts 2 avonturiers om in te brengen, dit lijkt erg weinig, maar eens je je kaarten goed begint op te bouwen kan je steeds meer. Aanvankelijk lijkt het wat te weinig
– De onderzoekssporen lijken onmogelijk om te doorlopen, maar als puntje bij paaltje komt, haalt iedereen bijna de top van het spoor (op zich een goede zaak natuurlijk, maar je maakt er niet onmiddellijk een verschil mee)
– De mogelijkheden die je hebt in een beurt kunnen redelijk omvangrijk zijn, maar soms ook totaal niet, het hangt gewoon van de situatie af waarin je je bevindt. De combinatie handkaarten, mogelijkheden op het bord moeten gewoon netjes in elkaar vallen (en dat is niet altijd het geval)
– De bewakers en de angstkaarten zijn een tof gegeven, maar aan het eind vaak een maat voor niets, aangezien de meeste spelers de minpunten wel kunnen wegspelen (bovendien is een minpuntje ook niet al te erg)
– De punten die de aangeschafte kaarten opleveren, maakten bij ons uiteindelijk het verschil, beetje jammer als je speelt op onderzoeken en exploreren, zeker iets om mee rekening te houden

Deze review is geschreven door Arne De Cnodder en verscheen eerst op spellenblog SPINLI

Titel : De verdwenen ruïnes van Arnak
Auteurs : Min & Elwen
Uitgeverij : White Goblin Games

8.9

Supertalent

Lost Password