Raccoon tycoon kreeg begin 2020 een nederlandstalige uitgave door Tavern Games. Gelukkig beslisten die om de naam van het spel te behouden. Anders las je nu de Wasbeer Magnaat-review en dat bekt toch heel wat minder vlot. Thematisch heeft het spel geen behoefte aan die raccoon. Hetzelfde effect kon evengoed met een baboon bereikt worden.

Het land van Astoria floreert! Enkele wasberen rivaliseren om het maximum te halen uit deze kansrijke, gouden eeuw. Naarstig verzamelen ze grondstoffen. Daarmee willen ze hun imperium sneller opbouwen dan de tegenstrevers. Gebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond. Nieuwe spoorwegen versnellen de economie nog meer. De dierenpopulatie van Astoria krijgt eindelijk toegang tot de luxe producten waar ze zo naar verlangen. Slimme wasberen investeren hun winsten meteen weer en vergaren fortuinen!

Kenmerken van de wasbeer

Raccoon tycoon spelbord - Boxingmeeples - board game review

In Raccoon Tycoon voeren 2 tot 5 wasberen een economische strijd om 6 verschillende grondstoffen. Op een steeds veranderende markt trachten ze zich van rijkdom te verzekeren. Graan om de groeiende steden te voeden. Hout en ijzer om fabrieken en steden te bouwen. Steenkool om de spoorwegen en de bedrijven van brandstof te voorzien. Goederen en luxe producten om aan de vraag van de astoriaanse dieren te voldoen. De marktwaarde van die goederen fluctueert continu. De dagprijs wordt netjes bijgehouden op het gemeenschappelijke spelbord. De industriële wasberen bekomen nog grotere winsten door die grondstoffen tijdig te verhandelen of er zelfs hele steden mee te kopen. Die opbrengst gebruiken ze dan weer om te bieden op spoorwegen. De tycoons kunnen er ook krachtige gebouwen mee optrekken die hen bonusproductie oplevert. 

Biotoop van de wasbeer

Elke wasbeer start met gelijke wapens: 10 muntstukken en 3 “prijs -& productie kaarten”.

Over welke acties beschikken die gemaskerde beren nu eigenlijk om dit alles te verwezenlijken? Slechts 5.

  • produceren: Van je 3 “prijs -en productie kaarten” kies je er eentje. Onderaan staan grondstoffen afgebeeld. Daarvan mag je er 3 in je persoonlijke voorraad leggen, zelfs als er meer op staan. Bepaalde kaarten kunnen je productie verhogen. Hierdoor kan je 4 of soms 5 goederen produceren per kaart. Meer dan 10 grondstoffen mag je niet bezitten. Produceren heeft nog een bijkomend effect. Van elk afgebeeld goed stijgt de marktwaarde op het gemeenschappelijke spelbord. 
  • grondstoffen verkopen: Je mag 1 grondstofsoort die je bezit kiezen. Daarvan mag je er zoveel van verkopen als je wilt. Je krijgt de marktprijs van die grondstof uitbetaald. Achteraf verlaagt die waarde op de grondstoffenmarkt met het aantal dat je ervan verkocht.
  • bieden op spoorwegen: Op het spelbord liggen een aantal spoorwegkaarten. Kies er eentje en start een veiling. De actieve speler biedt eerst. Zijn minimum bod dient de waarde te zijn die het kaartje vermeld. In volgorde mag iedereen daarna bieden op die spoorweg. Eens je past, doe je niet meer mee. Als de speler die de veiling begon niet wint, mag hij nog een actie nemen. Zelfs deze actie opnieuw.
  • gebouw kopen: Gebouwen kunnen je sterke bonussen opleveren. Je koopt een beschikbaar gebouw van op het speelbord en legt het bij je. De gebouwtegels zijn dubbelzijdig. De volgende keer dat je deze actie neemt, kan je er ook voor kiezen te betalen om de sterkere achterzijde te activeren.
  • stad kopen: Koop de beschikbare stad met je grondstoffen. Ofwel betaal je de exact aangeduide kosten links onderaan de kaart ofwel betaal je met willekeurige grondstoffen het rechtsonder afgebeelde aantal.

Raccoon tycoon Spelkaarten - Boxingmeeples - board game review

Beurten volgen elkaar op tot de laatste stad of spoorweg is gekocht. Winnen doet de wasbeer magnaat die het meeste overwinningspunten bijeen sprokkelde. Ze tellen hiervoor de punten op de verworven stads -en spoorwegkaarten op. Ook elk aangekocht gebouw is een puntje waard. Tenslotte krijg je nog 2 punten per set van 2 spoorwegen en 1 stad.

Overlevingskansen van de wasbeer

Raccoon tycoon heeft een hoge overlevingskans in je spelkast! Het is een spel dat je elke gameavond op tafel zou kunnen krijgen. Van nieuweling tot gevorderde biedt het spel voldoende mogelijkheden. Echt doorgewinterde gamers zullen het eerder als opvuller gebruiken.

Raccoon tycoon wasbeer - Boxingmeeples - board game review

Beurten volgen elkaar voldoende snel op. Er zijn weinig dode momenten.

Van nature hebben bidding/auction games een zekere hoeveelheid spelersinteractie. Bijkomend strijd je ook nog eens om bepaalde gebouwen, bonuskaarten en de beste marktprijzen. Kortom hartverscheurende keuzes. 

Het artwork van de game is prachtig verzorgd maar misschien niet naar ieders smaak. Die raccoon lijkt enkel gebruikt te zijn om dichterlijke redenen en brengt geen kenmerken van een echte wasbeer in het spel. Het is een dier met vermenselijkte gedragingen, een beetje in de stijl van beertje Paddington.

Good

  • snel op te zetten
  • verschillende strategieën
  • competitieve spelersinteractie

Bad

  • spelersinteractie kan je hele strategie omgooien
  • artwork spreekt sommigen niet aan
7.6

Beloftevol

Artwork - 8.8
Complexiteit - 6.8
Herspeelbaarheid - 8.1
Spelerinteractie - 7.8
Componenten - 6.5

Lost Password