Scythe Review

Prijswinnaar Arena Zwaargewicht arena
Follow Koop deze game!
8.5

Supertalent

9.4

User Avg

Scythe is een spel uit de stal van Stonemaier Games. Elke gamer heeft er ofwel al eens van gehoord of bezit het. Scythe speelt zich af omstreeks 1920 in een fictieve, naoorlogse wereld. 5 wereldmachten trachten dominantie op te bouwen door het inzetten van hun intimiderende mechs en de strategische plaatsing van getrouwe werkers. Efficiëntie bepaalt de winnaar.

Kortweg is het de bedoeling om als eerste speler 6 van de 10 gemeenschappelijke doelen te vervullen. Daarna stopt het spel onmiddellijk. Zulke doelen zijn het bezetten van bepaalde gebieden of het verzamelen van grondstoffen. Een gevechtje hier en daar is bijna onvermijdelijk. Op je persoonlijke spelbord zoek je naar combinaties die acties goedkoper maken of zelfs belonen.

Gameplay

Vooraleer het spel start, kiest elke deelnemer één van de concurrerende machten en zijn bijbehorende miniatuur. Elk komt met een persoonlijk spelersbord met unieke combinaties. Dit bord geeft je ook een speciale kracht. Het voorziet in 4 mechs met ook weer unieke mogelijkheden.

Scythe faction mat - Boxingmeeples - boardgame review

Die spelersborden zijn onderverdeeld in 4 delen. Ze zijn alle anders. Volgorde en kosten verschillen telkens. Per sectie heb je de mogelijkheid om 2 acties uit te voeren. Bovenaan je standaardactie en onderaan een bijkomende actie. Die kan je uitvoeren als je ze kan betalen. De 4 standaardacties zijn:

 • move: Neem deze actie en verplaats je speelstukken.
 • produce: Je werkers ontginnen de grondstoffen van het veld dat ze bezetten.
 • trade: Betaal om extra grondstoffen te verkrijgen.
 • bolster: Betaal om aan kracht te winnen.

Nadien kan je ook de extra actie uitvoeren die onder je uitgevoerde basisactie staat. Ook hier zijn er dus 4 mogelijkheden.

 • upgrade: Je mag een blokje van een bovenste actie wegnemen en het op de extra actie plaatsen. Dit betekent eigenlijk dat je meer krijgt bij een standaardactie en minder moet betalen voor een bijkomende actie.
 • deploy:  Hiermee breng je die gevaarlijke mechs in het spel. Elke nieuwe mech verhoogt je kracht op een bijzondere manier.
 • build: Je kiest een gebouw van op je spelersbord om het op het gemeenschappelijke spelbord te plaatsen. Het wegnemen van zo’n gebouw versterkt die actie op je spelersbord.
 • enlist: Door deze actie te nemen, mag je een cilindervormig token verplaatsen. Hierdoor ontvang je een onmiddellijke beloning. Als eén van je buren deze actie nogmaals uitvoert, verdien je de afgebeelde beloning.

Scythe spelersbord - Boxingmeeples - boardgame review

Al zwervend over het bord zullen spelers elkaar bevechten, de centrale factory bezoeken én ontmoetingen hebben met overlevers. Ze trachten hun kracht en sympathie bij de burgerbevolking zo hoog mogelijk te krijgen. Deze worden bijgehouden op 2 verschillende sporen die belangrijk zijn bij ofwel de eindtelling ofwel het bepalen van je vechtkracht.

Om het spel te beëindigen moet je als eerste 6 van de 10 doelstellingen bereiken: 2 keer vechten, alle mechs inzetten, je krachtspoor maximaliseren, alle upgrades uitgevoerd hebben,… Daarna volgt de berekening van de score. Elk van jouw behaalde doelstellingen kan hier nog veel punten opleveren. De winnaar is dus niet noodzakelijk hij die het spel beëindigde.

Componenten en artwork

Productiekwaliteit en artwork zijn van God los, zoals we gewoon zijn van Stonemaier Games. Ze bundelen hun krachten om je zo nog verder in het thema onder te dompelen. De boxcover is een intrigerende clash tussen oorlogszuchtige mechs en een agrarisch landschap.

Scythe spelbord - Boxingmeeples - boardgame reviewHet spelbord is prachtig gedetailleerd en ietwat overweldigend. Alles heeft echter zijn nut. Spelers blijven in elkaars buurt en kunnen via een tunnelsysteem ook razendsnel over het bord bewegen. 

De miniaturen zijn top. Elke macht heeft zijn eigen miniaturen voor de leider, mechs en werkers. Ze zijn prachtig afgewerkt en volledig in thema!

Is Scythe allright?

Dit spel laat zich niet zomaar in een hokje steken. Het is een mix van verschillende spelstijlen. Je vind 4x-elementen in het spel, overgoten met euro-stijl. Er schuilt een wargame in met worker placer capaciteiten. Zonder engine building op je spelersborden zal je dan weer geen kans maken. 

Scythe is een spel dat zich op eenzame hoogte heeft gehijst. In zijn buurt bevinden zich enkel spellen zoals ROOT, Terraforming Mars en Brass Birmingham. Elk top in zijn genre!

Het spel biedt een rijke waaier aan keuzes en mogelijkheden, voor sommigen misschien zelfs te veel. Menig spelersgroep behaalt dan ook niet de voorziene 30 minuten per speler.

Het scythe-universum biedt vele uitbreidingen. Die zorgen bijvoorbeeld voor een toename van het aantal mogelijke opponenten of een legacy-versie. Wie het virus te pakken heeft, zal ze willen hebben.

Scythe is een spel dat ik zelfs nog zou kopen als iedere spelfanaat die ik ken het bezit. Het is een blijver die in je spellenkast zal resideren!

Good

 • thema!!!
 • componenten
 • waaier aan keuzes

Bad

 • keuzestress
 • spelduur loopt sterk op bij hogere spelersaantallen
8.5

Supertalent

Artwork - 9.2
Complexiteit - 8
Herspeelbaarheid - 9
Spelerinteractie - 8.4
Componenten - 7.8

Lost Password