Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis Review

Pluimgewicht arena
Follow Koop deze game!
6.9

Amateur

7.5

User Avg

In een klein stationnetje, ‘s ochtends in de vroegte schrijven wij deze spelbespreking. Op het perron staan vooral ouders met jonge kinderen te wachten. Voor velen begint met Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis hun avontuur naar de wonderlijke bordspel-wereld. Die vinden ze ettelijke haltes verder. Akke akke tuut tuut weg zijn wij!

Ticket to ride: mijn eerste reis spelonderdelen - Boxingmeeples - board game review

Boarding

Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis is een spel voor 2 tot 4 aspirant-treinconducteurs. Je verzamelt juiste sets kaartjes om met treinfiguurtjes spoorroutes op het europese continent te bemachtigen. Heb je 6 zulke routes of nog slechts 2 treintjes, dan beëindig je het spel. 

Spelers verzamelen zich rond het spelbord. Hierop staat een eenvoudige kaart van Europa met enkele van zijn bekende steden. Aan de rand leg je de overgebleven trein -en routekaartjes. De steden op het spelbord zijn verbonden door gekleurde routes. Je start met alle treintjes in jouw spelerskleur, 4 treinkaartjes en 2 routes. 

Hoe combineert Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis deze schaarse componenten tot een kindvriendelijk spel? Simpel, tijdens je beurt mag je 1 actie kiezen uit een beperkt aantal mogelijkheden:

  • Je neemt de 2 bovenste treinkaartjes van de stapel naast het spelbord.
  • Je wisselt een set treinkaarten in om een route in dezelfde kleur te claimen. Zo’n set bestaat uit hetzelfde aantal en kleur als aangegeven op het bord. Je miniatuurtreintjes plaats je op de kaart. Als jouw treintjes een ononderbroken route kunnen vormen tussen 2 bestemmingen op zo’n routekaart, is dit 1 van de 6 benodigde trajecten. Je legt die kaart af en neemt een nieuwe.
  • Je bent niet tevreden van je routekaarten en neemt er 2 nieuwe. De oude leg je af. 
  • 1 traject kan door elke speler opgeëist worden. Slaag jij erin om een stationnetje aan de westkust te verbinden met eentje aan de oostkust, dan verdien je de fel begeerde  “east to west”-routekaart.

Go-Pass or No-Pass?

Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis is een volledig uitgeklede versie van TTR. Toch wist die het DNA van het origineel te bewaren. Om het spel geschikt te maken voor jonge gamertjes werden er enkele weldoordachte aanpassingen gedaan. 

Ticket to ride: mijn eerste reis personnage - Boxingmeeples - board game reviewEen eerste reeks aanpassingen betreft het beperken van keuzes. Je neemt gewoon de 2 bovenste treinkaartjes. Je bengel hoeft dus niet te kiezen uit een aantal open gelegde kaarten. Gewoon rechttoe rechtaan kaartjes verzamelen en weer inwisselen.

Om de mindere coördinatie van kinderen te compenseren, zijn de miniatuurtreintjes ongeveer dubbel zo volumineus gemaakt als de wagonnetjes uit de volwassen reeks.

Rekenen hoef je ook bijna niet meer te doen. Routes hebben geen waarde in deze versie, je hebt er gewoon 6 nodig.

Tenslotte werd er ook aan het visuele gesleuteld. Omdat kleine kindjes nog niet goed kunnen lezen, werd er bij elke bestemming ook telkens een beroemd gebouw  afgedrukt op zowel het spelbord als de routekaartjes. Niet alleen veel makkelijker maar ook educatief.

Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis is een perfect spel voor jonge gezinnen. In tegenstelling tot heel wat andere kinderspelletjes heeft TTR: Mijn Eerste Reis een natuurlijke flow. Je kinderen voelen goed aan wat er verwacht wordt. Ze kunnen behoorlijk snel zelfstandig meespelen. Voor jezelf blijft er nog net genoeg Ticket to Ride over om het spel aangenaam te houden.

De spelcommunity reageerde een beetje lacherig op deze versie. De algemene consensus was dat de normale versie al kindvriendelijk genoeg was. Mijn Eerste Reis bewijst echter het tegendeel! Het is zijn plek als introductiespel voor de kleinste spelertjes meer dan waard.

Good

  • geschikt voor het hele gezin
  • recht door zee
  • artwork

Bad

  • jouw dromen verbrijzelen als je kind dit haat
6.9

Amateur

Artwork - 7.9
Complexiteit - 3
Herspeelbaarheid - 8.3
Spelerinteractie - 8.3
Componenten - 7.1

Lost Password