Tiny Epic Galaxies Review

Pluimgewicht arena Prijswinnaar Arena
Follow Koop deze game
6.9

Amateur

7.2

User Avg

Jullie zijn Starfleetcommanders op ontdekkingstocht door het heelal. Je zoektocht naar nieuwe culturen en ongekende energievormen richt zich op nabije sterrenstelsels. Je probeert er kolonies en handelsposten op te richten. Jullie wedijveren om het grootste deel van de kosmos te ontdekken. We come in peace!

Gamelyn is vooral bekend om zijn populaire tiny epic-reeks. Het concept is vrij helder: zo veel mogelijk spel in zo weinig mogelijk doos. Recent gingen ze daar nog een stap verder in. Als je goed zoekt, ga je nu ook ultra tiny epic-games in de rekken vinden.
Tiny epic galaxies is vooral berucht onder solospelers. Je vindt het spel terug in veel van hun top 10 lijsten. Hoewel het doosje spelonderdelen bevat voor 5 tegenstrevers lijkt een lager spelersaantal aangewezen.

Met een spel over het heelal in een kleine doos, lijken woordspelingen over spelsingulariteit en componenten die zijn samengeperst in een speldeknop, voor de hand te liggen. De hoeveelheid spel per kubieke centimeter is ongeëvenaard. We zien wel waar we geraken.

Componenten

Tiny epic galaxies is een spel dat je makkelijk meeneemt op reis. Door zijn beperkte volume past het perfect in elke cargoruimte. De  spelonderdelen zijn van uitstekende kwaliteit. Alle kaarten hebben een linnen afwerking. De resourcetokens en ruimteschepen zijn van hout gemaakt.
Tijdens het spel gebruik je 7 dobbelstenen. Hun symbolen zijn netjes gegraveerd. Ze zijn klein genoeg zodat je ze zelfs met kleine handen tegelijk kan werpen.
Je persoonlijke spelersmat is wel iets te eenvoudig. De vakjes voor de houten speelstukken zijn te klein. Het bord is niet bestand tegen impact. 1 schokgolf en alles ligt door elkaar.

Multiversum

Bij een spel met meerdere spelers krijgt ieder een persoonlijke galaxy-bord. Centraal staat jouw thuisstelsel afgebeeld. Hierop plaats je 2 startraketten. Rondom staan 5 sporen:

Tiny epic galaxies

1 spoor houdt je grondstoffen bij. Je kan energie en cultuur verzamelen. Je grondstoftokens verplaats je op dit spoor om aan te geven hoeveel je er van bezit. Je begint met 1 cultuur en 2 energie.
De andere 4 horen samen. Daarom staan ze naast elkaar afgebeeld. Het belangrijkst is het spoor dat het niveau van je Rijk aangeeft.  Telkens dit verhoogt, stijgen de andere mee. Zo bevrijd je extra dobbelstenen, overwinningspunten en ruimteschepen.

Elk spel krijg je een geheime missiekaart en enkele te ontdekken planeten. Er zijn planeten die cultuur brengen en je hebt er die energie geven. Elk heeft ook een extra effect. Indien je er 1 kan koloniseren, krijg je het kaartje en zijn overwinningspunten. Ze hebben een politiek of economisch spoor.

Het gemeenschappelijke controle-bord plaats je in een voor ieder bereikbare zone. Hierop staat de werking van de verschillende dobbelstenen nog eens uitgelegd. Onderaan staat de activatiezone. Hier leg je de gebruikte dobbelstenen netjes in de gespeelde volgorde. Links staat een omvormer. Hier kan je 2 ongewenste dobbelstenen leggen om 1 van je ongebruikte teerlingen te verdraaien.

Je bezit maximaal 7 dobbelstenen. Je mag er zoveel werpen als het niveau van je Rijk.  Tijdens elke beurt mag je 1 maal  gratis herrollen. Daarna kost het energie . Ook tijdens de beurten van je tegenspelers blijf je beter alert. Mits betaling van cultuur kan je hun worpen volgen. Jij beslist zelf in welke volgorde je jouw dobbelstenen gebruikt. Elke zijde van de dobbelstenen heeft andere mogelijkheden:

1 en 2: Wanneer je 1 van de grondstofzijdes activeert, krijg je zoveel van die grondstof als je ruimteschepen hebt op die planeet.

3: Warp je ruimteschip naar een planeet. Jij kiest of je op het politiek/economisch spoor landt of op zijn oppervlak. Het spoor kan je volgen tot je het einde bereikt. Dan is die planeet gekoloniseerd door jou. Door te landen op de planeet zelf mag je zijn effect uitvoeren.

 

4 en 5: Hiermee klim je op het politieke of economische spoor van een planeet. Wie eerst het einde van zo’n spoor bereikt, koloniseert die planeet. Je neemt die planeet in jouw bezit en stuurt alle rivaliserende ruimteschepen naar hun thuisbasis.

6: Deze zijde laat je je Rijk opwaarderen of 1 van de effecten van je kolonies gebruiken. Opwaarderen kost grondstoffen in verhouding tot je nieuwe niveau. De volledige som is telkens te betalen in 1 enkele soort grondstof, cultuur of energie.

Het spel eindigt nadat iemand minstens 21 punten en ieder evenveel beurten heeft gespeeld. De geheime missie kan nog bijkomende punten opleveren.

Universum

Alleen heb je ietwat andere regels te volgen. Eerst en vooral heeft elk van de 5 spelersborden ook een achterzijde. Die nemen toe in moeilijkheidsgraad. Je kiest dewelke je wilt verslaan en legt die naast je eigen spelersbord. Jouw bord werkt net zoals het zou doen met meerdere spelers. Er zijn 5 planeetkaarten die je kan bezoeken in een solospel. Jij gooit je dobbelstenen en activeert ze zoals in een gewoon spel. Daarna werp je 1 voor 1 die van je AI tegenstander. Je kan hem volgen met 1 cultuur of dwingen ze te herrollen. Je betaalt hiervoor 1 cultuur en 1 energie. Dobbelstenen die je automatische tegenstrever niet kan gebruiken, werp je éénmalig opnieuw. Als ze nog steeds onbruikbaar zijn, verliest hij die.

Tiny epic galaxies spelersbord solo - Boxing meeples - board game reviewJe robot-tegenstander heeft nog andere mogelijkheden. Hij start wel met 4  ruimteschepen. Hij verzamelt eveneens cultuur en energie zonder die rechtstreeks te kunnen gebruiken. Telkens 1 van die 2 het einde van zijn spoor bereikt, gebeurt er iets. Een vol energiespoor levert hem een opwaardering van zijn Rijk op. Een vol cultuurspoor laat hem 3 extra dobbelstenen werpen. Elk nieuw niveau dat hij bereikt, geeft hem toegang tot een nieuwe actie. Deze kan hij uitvoeren wanneer hij werpt.
Telkens hij naar een planeet mag vliegen, landt hij op de eerste vrije planeetkaart. Je plaatst die raket altijd op het politiek of economisch spoor.  Nooit op zijn oppervlak. Ook hij kan ze koloniseren en zo punten verdienen.
Wie eerst 21 punten behaald, wint. Ditmaal zijn er geen geheime missiekaarten in het spel.

 

Final approach:

 • Tiny epic galaxies blijft een geluksspel met dobbelstenen. Er zijn wel genoeg manieren om dit geluk te beperken. Opnieuw werpen, gratis of mits betaling. Worpen van tegenstanders volgen of de omvormer gebruiken.
 • Al snel zal blijken dat cultuur wellicht je meest waardevolle grondstof is. Het kunnen volgen van de worp van een tegenstander, levert je meestal de gewenste actie op.
 • De volgorde waarin je je teerlingen activeert, kan zeer belangrijk zijn. Efficiëntie levert je net dat extraatje. Goed nadenken is de boodschap.
 • De speeltijd van ongeveer 30 minuten maakt het een echt opvulspel. Eéntje om je spelavond mee af te sluiten. Het aantal beslissingsmogelijkheden per speeltijd is echter enorm. Geen wereldschokkende beslissingen maar wel voldoende om je bezig te houden.
 • Solo speel je tiny epic galaxies in een 10-tal minuten. Misschien kan je de gemakkelijke levels nog snel afhaspelen, de epic levels zijn echte breinbrekers. Voor elk niveau zal je een eigen tactiek moeten bedenken én voldoende geluk nodig hebben.

Good

 • snel te leren
 • kleine voetafdruk
 • beslissingen per minuutratio
 • uitstekende solo

Bad

 • opvuller
 • tokens staan los op je bord, in te kleine vakjes
 • multiplayer is vrij gemakkelijk
6.9

Amateur

Leave a Reply

Lost Password