Ground Floor

Follow
7.1

Beloftevol

7.2

User Avg

Ground Floor User Review

User Rating: 7.1

Ground Floor User Review

Je leest een ingezonden user review die niet door Boxing Meeples geschreven werd.

Deze Ground Floor was één van de eerste stevige spellen waarvan we de spelregels hebben mogen vertalen. Misschien is dat de reden waarom ik toch wat affiniteit blijk te hebben met dit spel. Anderzijds is het ook wel zo dat het thema aanspreekt … al is het maar omdat het een keertje iets anders is.

Er zijn best wel wat economische spellen op de markt, maar zelden in euro-vorm. Meestal gaat het over een marktsysteem met fluctuerende prijzen, hier gaat het over veel meer dan dat alleen. De opbouw van het speelbord is logisch en zelfs leken kunnen, mits een goede uitleg, best wel volgen wat er thematisch allemaal gebeurd. Het managen van je geld en info zijn uitermate belangrijk en niet zo evident, dus als je niet echt houdt van iets nauwere euro’s dan is dit misschien een brug te ver. De tweede editie komt hier alleszins al aan tegemoet, ook aan de langere speelduur overigens. Zeven ronden in plaats van de traditionele negen, maar zelfs tijdens die negen rondes heb ik me nog nooit verveeld. De kracht en tegelijk het gebrek van dit spel is dat elke locatie op het speelbord op een andere manier wordt uitgevoerd en dat is bij een eerste sessie niet echt makkelijk. Vandaag de dag zijn er echter héél wat titels die dit principe ook hanteren en zelfs nog verder doordrijven, ik denk aan spellen in de gewichtsklasse On Mars en Feudum, dan is deze Ground Floor nog lichte kost. Licht of zwaar, voor mij doet het er niet echt doe, ik leg dit spel af en toe nog eens graag op tafel.

PLUSPUNTEN

+ thematisch is dit een erg sterke euro, meestal zijn deze twee niet zo aan elkaar gelinkt
+ de onzekerheid van de schommelende economie is een keer een toffe geluksfactor
+ de spelregels zijn vertaald in het Nederlands en op BGG te vinden (1ste versie)
+ het zijn lijvige spelregels, maar het spel is op zich duidelijk eens je een rondje hebt gespeeld
+ dit is werk voor de veelspeler en liefhebbers, ik kan dit echt wel smaken
+ opbouwen in een ander thema, dit keer geen fantasieland of middeleeuwse burcht, maar big business
+ als fan van TMG zijn we allerminst teleurgesteld met dit spel, ik durf het naast Belfort en Eminent domain te zetten
+ het spel komt zelfs in dezelfde categorie als Terra Mystica voor mij, dus dat wil toch al wel wat zeggen
+ dit spel haalde bij Kickstarter zoveel centjes op dat er wel wat extra’s bij zaten en daarenboven een extra spel in de vorm van “Skyline”
+ dit spel kan tot zes spelers gespeeld worden (met z’n 2 of met z’n 6 zou ik echter niet direct aanraden)
+ er is ondertussen ook een tweede versie verschenen die een variant met zich meebrengt die het spel iets korter maakt en vlotter laat lopen (omdat er meer cash in omloop komt)
+ dit spel heeft een groeimarge, je gaat een sessie nodig hebben om het concept volledig door te hebben en dan wordt het puur plezier
+ het artwork en de gebruikte iconografie zijn niet-alledaags en best knap te noemen, het 3D-effect van je gebouw is best cool en alles is ook erg visueel voorgesteld (inclusief speeloverzicht)
+ de strijd op het populariteitsspoor is bitsig … en bovendien doorslaggevend op héél wat momenten, dat werkt hier best tof en geeft een beetje de strijd tussen bedrijven weer

MINPUNTEN

– u moet er u tijd ongetwijfeld voor nemen om het een eerste keer op tafel te leggen en de spelregels door te nemen
– ik vrees dat het spel met een maximumbezetting van zes spelers nogal lang kan duren
– als je niet echt van grondstoffenmanagement en upgraden van je acties houdt dan laat je hem beter liggen
– als je een slechte rug hebt van het sjouwen met spellen, neem je dit spel beter niet mee op verplaatsing, want het is een stevige doos
– het spel is niet echt kleurrijk, maar past wel volledig bij het thema, maar ik neem aan dat sommigen hier problemen mee zouden kunnen hebben (de tweede versie vind ik persoonlijk qua kleuren nog lelijker dan mijn versie)
– het spel kan erg nauw zijn, het bouwt wel stelselmatig op, maar je moet echt wel goed tellen en op je centen en info passen (als je hier niet echt van houdt, en liever intuïtief te werk gaat, kan dit een beetje tegenvallen, maar ik ben ook een intuïtieve speler en vind het erg goed)

Deze review is geschreven door Arne De Cnodder en verscheen eerst op spellenblog SPINLI

Leave a Reply

Lost Password