Vindication Review

Zwaargewicht arena
Follow Koop deze game!
7.8

Beloftevol

8.2

User Avg

Het laatste dat je je kan herinneren is dat je van boord werd geworpen. In de verte de contouren van een eiland. Samen met enkele andere verdoemden zullen jullie daar op zoek gaan naar eerherstel. Je wordt wakker in de branding. Je bent aangespoeld op de kust van een ruw, onbewoond eiland. Ieder voor zich, geen voor allen!

Het laatste dat je je kan herinneren is dat je van boord werd geworpen. In de verte de contouren van een eiland. Samen met enkele andere verdoemden zullen jullie daar op zoek gaan naar eerherstel. Je wordt wakker in de branding. Je bent aangespoeld op de kust van een ruw, onbewoond eiland. Ieder voor zich, geen voor allen!

Deze tafeltocht houdt 2 tot 5 verstotenen bezig. Reken maar op 15 à 30 minuten per speler. Het is een heuse sandbox game, een open wereld die je verkent. Dit betekent dat je vrij kan rondzwerven over het spelbord. Je doet wat je wilt, waar je wilt. Je kiest je eigen pad en strategie. Je kan het vergelijken met digitale werelden zoals GTA of Fortnite.

Hoe ziet Vindication eruit?

Vindication Board Game unboxedDe spelonderdelen zijn van prima kwaliteit. Ze rechtvaardigen de hogere prijsklasse van dit spel. De miniaturen, de mooiste onderdelen, zitten in de aparte uitbreidingen. Ze staan dus niet elke keer op het bord, spijtig!

Dat Gametrayz van bij aanvang betrokken was bij dit project, zie je meteen aan de uitstekend uitgedachte opbergoplossingen voor de spelonderdelen.

 

Het mooie spelbord heeft een zeshoekige vorm. In het midden staat het eiland afgebeeld. Eroverheen staat een geometrisch patroon afgedrukt. Dit bakent de zeshoekige plaatsingslocaties voor je te ontdekken gebiedstegels af en hun tussenruimtes. Het is over die tussenruimtes dat de spelers zich zullen bewegen over het spelbord.

Vindication miniature - Boxing meeples - board gameHet spel heeft een afwijkende look. Het valt op tussen al die andere. Het thema betreedt ook niet de platgelopen paden. Eer zeer fantasievol artwork en grafisch een streling voor het oog. Het thema werd er mooi doorheen geweven.

De eigenschappen die je gebruikt, hebben een licht spirituele oorsprong. Je versterkt je kennis, kracht en inspiratie tot ze de weg wijzen naar wijsheid, moed en visie. Het past perfect in het thema: je zoektocht naar eerherstel.

Hoe speel je Vindication?

 • Vindication gebruikt enkele mechanismes die een woordje vooraf verdienen:
  Invloed is het betaalmiddel in dit spel. Je beschikt over een starthoeveelheid en een slapend potentieel. Je kan er gebieden mee controleren of meer kaarten mee bekijken voor je ze koopt. Elke speler houdt ze bij op zijn eigen spelbord.
 • Elke zijde van het zeshoekige spelbord heeft een uniek pad der attributen. Dit zijn eervolle deugdelijkheden die je met je invloedsblokjes kan versterken. Er zijn 3 basisattributen, die je kan samensmelten in drie heroïsche attributen. Zo krijg je toegang tot betere mogelijkheden.
 • Het speleinde verloopt op een ongebruikelijke manier. Bij het opstellen van het spel worden er 2 eindvoorwaarden getrokken. Wanneer er 1 behaald wordt, speel je die ronde nog uit. Daarna start onvermijdelijk de laatste ronde. Telkens een speler een merkteken op het scorespoor passeert, komt er een extra eindvoorwaarde in het spel. Opgepast, die kan al behaald zijn!

Vindication speel je over een ongekend aantal rondes. Een beurt bestaat uit 3 basisacties: bewegen, activeren of bezoeken. Deze basisacties dien je zo te spelen dat ze de 5 bonusacties mogelijk maken. Dit vraagt om een klein woordje uitleg. Eerst de basisacties:

 • BEWEGEN: Dit laat je toe om met je spelfiguur over de map te dwalen en nieuwe gebieden te ontdekken. Je beweegt op de ruimtes tussen de zeshoekige tegels. Nooit mag je met meerdere tegelijk op 1 plaats staan. Het is de enige verplichte actie. Je moet minstens 1 beweging maken per beurt.
 • ACTIVEREN: Om attributen te bemachtigen, moet je activeren. Nu kan je invloedsblokjes op de basisattributen leggen.
 • BEZOEKEN: Vanop je plaats tussen de zeshoekige tegels op het spelbord, heb je de keuze om de aanpalende tegels te bezoeken. Er zijn er met verschillende krachten en eigenschappen. Ze bieden onder andere manieren om je invloed in attributen om te zetten. Doordat de tegels elk spel op een andere manier gelegd worden, zal je ook telkens een ander pad moeten zoeken.

Deze 3 basisacties vormen de bron voor nog enkele bijkomende mogelijkheden. (5)!:

(1) Je kan 2 invloedblokjes op je basisattributen, samensmelten tot een heroïsch attribuut. Je mag dit zo veel doen als je kan of wilt die beurt.

(2) Je mag 3 invloedblokjes van een basisattribuut betalen om een bonuskaart te kopen. Die geven extra punten bij de eindtelling.

(3) Elke speler mag al zijn invloedsblokjes van 1 locatie terugnemen in zijn voorraad.

(4) Je kan je een tegel toe-eigenen. Je plaatst er 1 van je invloedsblokjes op en verdient meteen eer en zijn actie. Elke keer een tegenspeler die tegel bezoekt, verdien je weer meer eer. Je mag er maar 1tje per beurt kopen.

(5) Als een speler 25 eerpunten heeft behaald en geen slapend potentieel meer heeft, kan hij zijn personnage eervoller maken. Je speelt nu met de achterzijde van je persoonlijke spelbord. Doordat je invloed hierdoor toenam, kan je meer uit een beurt halen.

Na de laatste ronde volgt een eindtelling. Je krijgt er punten voor je gekochte gebiedstegels, behaalde bonusdoelen en punten op verkregen attribuutkaarten. Bijkomende punten verdien je met meesterschap. Voor elk attribuut waarvan jij de meeste kaarten van alle spelers hebt verzameld, verdien je punten. 1 per kaart en 2 per bonuskaart die je er gekocht hebt. Ze worden bij de, tijdens het spel behaalde, punten geteld om zo de winnaar te bepalen.

Mening

Vindication miniature - Boxing meeples - board game

Tof spel dat nog verbeterd naarmate je het meer speelt. Waar je de eerste keren nog moeilijkheden zou kunnen hebben met het vinden van een efficiënt pad, lijkt dat later vanzelf te gaan. Ervaring is de beste leraar.

De krachten van de tegeltjes staan er niet echt duidelijk op afgebeeld. Daardoor speel je in het begin wat stuurloos.

Het spel is bijna oneindig herspeelbaar. Het biedt voldoende afwisseling doordat het spelbord elke keer volledig anders gelegd wordt.

Vindication is een collectie-waardig spel. In zijn genre en moeilijkheidsgraad staat het aan de top!

Good

 • gametrayz
 • herspeelbaarheid
 • veel mini-uitbreidingen

Bad

 • mooiste componenten zitten verspreid over verschillende uitbreidingen
 • mogelijks abrupt einde
 • onduidelijke weergave functies op tegels
7.8

Beloftevol

Lost Password