Wavelength NL Review

Pluimgewicht arena
Follow Koop deze game!
7.6

Beloftevol

8.5

User Avg

Wavelength is een sociaal gokspel waarbij twee teams met elkaar wedijveren om elkaars gedachten te lezen. Het geeft een spannende ervaring aan iedere speler. Het lijkt ietwat op de bejubelde Codenames-reeks. Ook nu beoefen je een soort woord-tovenarij en voelen jouw beslissingen strategisch én betekenisvol aan.

Wavelength spelopstelling - Boxingmeeples - board game review

How to play

Net als sommige van de beste gezelschapsspelletjes is Wavelength bedrieglijk eenvoudig.

Elke ronde draait één team een 3D-draaischijf naar de plek waar ze denken dat een verborgen puntenzone zich bevindt:

Die specifieke zone is volledig verborgen door een plastic scherm, maar één speler in je team – de Psychic – weet precies waar die bullseye is. Hem wacht de taak om zijn team die locatie te laten raden door gebruik te maken van:

 • 1 het trekken van een kaart waarop twee woorden staan die elkaars tegenpool zijn, zoals bijvoorbeeld warm en koud.
 • 2 het geven van een hint waar de bullseye zich bevindt tussen die twee uiteinden.

Wavelength koffie - Boxingmeeples - board game reviewDus als de Psychic deze ronde de kaart zou trekken met daarop “heet – koud”, moet hij een aanwijzing geven waar exact tussen die uitersten de punten te rapen zijn. Een hint zoals “koffie” zou dan misschien kunnen helpen.

Nadat de Psychic zijn tip geeft, begint het echte spel: je team bespreekt waar ze denken dat de bullseye zich bevindt en draait de schijf naar die locatie.  Terwijl krijgen ze de kans om  hardop te denken, te debatteren en extreem domme vragen te stellen aan elkaar. Het andere team probeert hun hersenen te vergiftigen met slechte suggesties.

Nadat het team van de Psychic zijn antwoord heeft aangegeven, onthult hij de punten scorende bullseye. Hoe dichter bij het centrum je team heeft geraden, hoe meer punten je team scoort!

Ook de tegenstander krijgt nog een kans op punten: voor de onthulling bespreken ze snel of de bullseye links of rechts van de gekozen positie van de tegenstrevers staat. Ze krijgen 1 punt als ze gelijk hebben!

Het is een slim, grappig en verschrikkelijk sociaal spel.

Wavelength komt met 168 verschillende kaarten, die in combinatie met de willekeurige bullseye positie in een oneindig aantal vreemde, uitdagende en interessante combinaties resulteert.

Wavelength spelkaarten - Boxingmeeples - board game review

Deels spel, deels magie

Hier komt het beste deel van Wavelength: als je team precies goed raadt, voelt het alsof jullie samen een onmogelijke goocheltruc hebben uitgevoerd. Succes voelt geweldig en anders dan bij elk voorgaand party-spel!

Iedereen schreeuwt en springt recht. Andere mensen in de kamer kijken om te zien wat er net is gebeurd. Het kan wild worden.

Het thema van Wavelength mag dan wel telepathie zijn, het draait stiekem allemaal om empathie. Om te winnen zal je team elkaars gedachtengang moeten leren begrijpen. Al doende zal dat leiden tot een aantal van de meest vreemde en diepgaande discussies zoals:

 • Hoe lelijk is een babykangoeroe nu eigenlijk?
 • Is stelen van weeskinderen vergeeflijk?
 • Ruikt katoen goed?
 • Hoe harig is David Hasselhoff?
 • Is pizza een broodje?

Golflengte is een ervaring midden tussen een dwaas woordspel en een belachelijk gezelschapsspel.

Het geheime ingrediënt is het ontbreken van getallen in het spel. Dus in plaats van rationeel te debatteren tussen een 8 of 9 op een schaal van 1-10, heb je net een volstrekt niet kwantificeerbaar buikgevoel nodig.

De opwinding die je voelt wanneer jouw team de juiste zone aangeeft is wel heel erg echt!

 

BELANGRIJKE OPMERKING: Deze review is niet gebaseerd op een persoonlijke speelervaring. Het betreft een adaptatie van de sfeertekst die de uitgever zelf voorzag voor de kickstarter-campagne!

Good

 • prijswinnend party game
 • mooie componenten
 • onderscheidend artwork

Bad

 • nog meer kaarten zou leuk zijn
 • niet voor de gevorderde strategische bordspel avond
7.6

Beloftevol

Artwork - 8
Complexiteit - 5.5
Herspeelbaarheid - 7.6
Spelerinteractie - 9
Componenten - 7.9

Lost Password